Η Ρομποτική Χειρουργική αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.  Η σύγχρονη αυτή προσέγγιση δύναται να δώσει λύση σε γυναικολογικές παθήσεις όπως η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα, η πρόπτωση της μήτρας αλλά και οι γυναικολογικοί καρκίνοι. Το πιο εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα χειρουργικής σήμερα είναι το Da Vinci Xi.

Πώς λειτουργεί το ρομποτικό σύστημα Da Vinci

Αποτελείται από ένα εξελιγμένο τεχνολογικά μηχάνημα που διαθέτει βραχίονες οι οποίοι «αναπαριστούν» τα ανθρώπινα χέρια και το οποίο τίθεται στην διάθεση του χειρουργού επιτρέποντας του να χειρουργήσει τον ασθενή μέσω ελάχιστα διακριτών και μικρού μεγέθους τομών. Η επιδεξιότητα των κινήσεων του χειρουργού βελτιώνεται καθώς το σύστημα του παρέχει ασύγκριτη αυτονομία και ακρίβεια κινήσεων στον χειρισμό των ιστών. Κατά την διάρκεια της επέμβασης διασφαλίζεται η αποκατάσταση του συντονισμού μεταξύ χειρός και ματιών καθώς ο χειρουργός βρίσκεται σε άνετη και εργονομική θέση εργασίας. Επιπλέον,  η τρισδιάστατη 3D απεικόνιση των ιστών με αντίληψη βάθους είναι μια αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με την συμβατική λαπαροσκοπική κάμερα, βοηθώντας έτσι τον χειρουργό να διατηρεί ένα σταθερό οπτικό πεδίο αυξημένης ευκρίνειας και μεγέθυνσης. Κατά συνέπεια, ο ασθενής εξασφαλίζει πως κατά την διάρκεια της επέμβασης αλλά και κατά την μετεγχειρητική του πορεία, ο πόνος και οι πιθανότητες επιπλοκών και επιμόλυνσης ελαχιστοποιούνται και έτσι επιτυγχάνεται ταχύτερη ανάρρωση.

Το χειρουργικό σύστημα Da Vinci χρησιμοποιείται στο βίντεο που βλέπετε, για τη ραφή ενός σταφυλιού. Η ίδια τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για να συρράψει ένα μικροσκοπικό σταφύλι έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην εκτέλεση λεπτών, ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών επεμβάσεων.

Ποιες ασθενείς θεωρούνται κατάλληλες υποψήφιες για την χρήση της ρομποτικής χειρουργικής;

Γυναίκες οι οποίες ταλαιπωρούνται από παθήσεις όπως η ενδομητρίωση, ο χρόνιος πυελικός πόνος, τα ινομυώματα,  η πρόπτωση της μήτρας αλλά και οι ασθενείς με καρκίνο των γυναικολογικών οργάνων θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες. Στην πραγματικότητα, η Ρομποτική Χειρουργική αποτελεί την απάντηση για την θεραπεία των περισσότερων πολύπλοκων περιστατικών λόγω των τεχνολογικών πλεονεκτημάτων που παρέχει.