Κυκλική μασταλγία


Παρουσιάζεται επίταση του άλγους προεμμηνορυσιακά και υφίεται με την έναρξη της έμμηνου ρύσης. Σε ήπιας μορφής συμπτώματα, συστήνεται ο καθησυχασμός της ασθενούς, η χρήση κατάλληλου στηθόδεσμου, η άσκηση, η αποφυγή της καφεϊνης, η καταγραφή του άλγους για 1-3 μήνες και η λήψη αναλγητικών με την επιθυμία της ασθενούς. Σε μέτριο ή έντονο άλγος, προτείνεται η λήψη βιταμινών Β1 και Β6,ταμοξιφαίνης, δαναζόλης και αναλγητικών/NSAID.

 

Μη κυκλική μασταλγία


Το άλγος παρουσιάζεται ανεξάρτητα από την έμμηνο ρύση και είναι εντοπισμένο. Συνήθως συνδέεται με απότομη αύξηση του μεγέθους μιας κύστης ή ρήξη αυτής. Η θεραπεία στην μη κυκλική μασταλγία είναι η απώλεια σωματικού βάρους, η λήψη βιταμινών Β1 και Β6, ο περιορισμός της λήψης καφείνης και τα NSAIDs. Η ανταπόκριση στην θεραπεία είναι μερική.

 

Έκκριμα θηλής


Περίπου το 7% των γυναικών που αναζητούν την βοήθεια του γυναικολόγου προσέρχονται στο ιατρείο αναφέροντας έκκριμα από την θηλή. Μόνο το 5% των παραπάνω γυναικών θα διαγνωσθεί με σοβαρή υποκείμενη πάθηση. Γενικότερα, το έκκριμα της θηλής θεωρείται παθολογικό εύρημα όταν εκρέει αυτόματα, είναι επίμονο, εξέρχεται από έναν πόρο και περίεχει αίμα είτε μακροσκοπικά είτε μικροσκοπικά. Το έκκριμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και βάσει των αποτελεσμάτων αυτής προτείνεται συνήθως η χειρουργική αντιμετώπιση.