Τι είναι η εξωμήτριος ή έκτοπη κύηση;

Σε μικρό αριθμό κυήσεων (περίπου 2%), το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται σε μια θέση έξω από τη μήτρα, παρά στη μήτρα. Αυτό ονομάζεται έκτοπη ή εξωμήτρια κύηση.

Σχεδόν όλες οι εξωμήτριες κυήσεις αναπτύσσονται σε σάλπιγγα. Αυτές ονομάζονται συχνά σαλπιγγική εγκυμοσύνη. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια σαλπιγγική έκτοπη κύηση μπορεί να βλάψει τη σάλπιγγα και να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία. Έτσι, εκτός εάν η εγκυμοσύνη τελειώσει μόνη της, γίνεται χειρουργική επέμβαση ή χρησιμοποιούνται φάρμακα για τη θεραπεία μιας έκτοπης εγκυμοσύνης. Η έκτοπη κύηση μπορεί επίσης να συμβεί σε μια ωοθήκη, τον τράχηλο ή την κοιλιά. Αυτό βεβαίως είναι πιο σπάνιο.

Ποια είναι η αιτία;

Μια έκτοπη κύηση προκαλείται συχνά από βλάβη στις σάλπιγγες. Ένα γονιμοποιημένο ωάριο μπορεί να έχει δυσκολία να περάσει μέσα από έναν κατεστραμμένο σωλήνα, με αποτέλεσμα το ωάριο να εμφυτευτεί και να αναπτυχθεί μέσα στον σωλήνα. Ορισμένες εξωμήτριες κυήσεις συμβαίνουν χωρίς καμία γνωστή αιτία. Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτής της βλάβης περιλαμβάνουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, όπως από λοίμωξη από χλαμύδια. Το κάπνισμα επίσης αυξάνει τον κίνδυνο έκτοπης εγκυμοσύνης. Μάλιστα πιστεύεται ότι επηρεάζει την ικανότητα των σαλπίγγων να σπρώχνουν το γονιμοποιημένο ωάριο στη μήτρα. Ορισμένες ιατρικές θεραπείες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας εξωμήτριας εγκυμοσύνης. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι χειρουργικές επεμβάσεις στις σάλπιγγες ή στην περιοχή της πυέλου και οι θεραπείες γονιμότητας όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τις πρώτες εβδομάδες, μια έκτοπη εγκυμοσύνη προκαλεί συχνά τα ίδια συμπτώματα με μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, όπως απώλεια περιόδου, κόπωση, ναυτία και πόνο στο στήθος.
Στα βασικά όμως σημάδια μιας έκτοπης εγκυμοσύνης συγκαταλέγεται ο πόνος στην κοιλιά ή ο πυελικός πόνος. Τις περισσότερες φορές ξεκινά από 6 έως 8 εβδομάδες μετά από μια χαμένη περίοδο. Καθώς η έκτοπη κύηση εξελίσσεται, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως κοιλιακός ή πυελικός πόνος. Στην αρχή, μπορεί να είναι ένας οξύς πόνος στη μία πλευρά και στη συνέχεια να εξαπλωθεί στην κοιλιά. Μπορεί να χειροτερεύει όταν η γυναίκαι κινείται ή ασκείται. Επιπλέον, και η κολπική αιμορραγία θεωρείται σύμπτωμα. Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης, η ζάλη ή η λιποθυμία (συγκοπή) που προκαλείται από εσωτερική αιμορραγία, είναι και αυτά ενδείξεις πιθανής έκτοπης κύησης. Τέλος, να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα της αποβολής είναι συχνά παρόμοια με τα συμπτώματα στα αρχικά στάδια μιας έκτοπης εγκυμοσύνης.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Αρχικά, μια ανάλυση ούρων μπορεί να καθορίσει εάν είναι έγκυος μια γυναίκα.

Επιπλέον, εξετάσεις αίματος που ελέγχουν το επίπεδο της ορμόνης εγκυμοσύνης. Αυτή η εξέταση επαναλαμβάνεται 2 ημέρες αργότερα, καθώς στην αρχή μιας εγκυμοσύνης, το επίπεδο αυτής της ορμόνης διπλασιάζεται κάθε 2 ημέρες. Τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να υποδηλώνουν ένα πρόβλημα, όπως μια έκτοπη κύηση.

Φυσικά θα γίνει και ένα υπερηχογράφημα. Αυτό το μπορεί να δείξει εικόνες από το εσωτερικό της κοιλιάς. Με ένα υπερηχογράφημα, ένας ιατρός μπορεί συνήθως να δει μια εγκυμοσύνη στη μήτρα 6 εβδομάδες μετά την τελευταία σας έμμηνο ρύση.

Μετά τη θεραπεία, θα χρειαστεί να επαναλάβει η γυναίκα τις εξετάσεις αίματος για να βεβαιωθεί το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη τελείωσε.

Πώς αντιμετωπίζεται μια έκτοπη κύηση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια έκτοπη κύηση αντιμετωπίζεται άμεσα για να αποφευχθεί η ρήξη και η σοβαρή απώλεια αίματος. Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αυτό που ονομάζεται προσεκτική αναμονή. Η απόφαση για το ποια θεραπεία θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από το πόσο νωρίς ανακαλύφθηκε η εγκυμοσύνη και τη γενική υγεία της γυναίκας.

Πρόληψη

Η εξωμήτριος κύηση αν και απασχολεί ελάχιστες γυναίκες, πρέπει να αντιμετωπίζεται εγκαίρως. Ένας έμπειρος και πλήρως κατηρτισμένος μαιευτήρας-γυναικολόγος, δύναται να ενεργήσει άμεσα και αποτελεσματικά. Ο δρ. Μπαλτογιάννης, σεβόμενος τη γυναικεία φύση, ενεργεί ταχύτατα ώστε να φέρνει άμεσα και όσο το δυνατόν, ανώδυνα αποτελέσματα. Διαθέτοντας ο ίδιος βαθιά γνώση, υπομονή και ηρεμία, εμπνέει εμπιστοσύνη στις ασθενείς του, αντιμετωπίζοντας τα οποιαδήποτε γυναικολογικά τους ζητήματα με άκρα εμπιστευτικότητα.
Επικοινωνία Μπαλτογιάννης

Επικοινωνία Μπαλτογιάννης