Τι είναι η πρόπτωση;

Τα πυελικά όργανα (ουροδόχος κύστη, μήτρα, ορθό) ενώνονται με τα πλευρικά τοιχώματα των οστών της πυέλου και συνεπώς στην σωστή ανατομική τους θέση μέσω συνδέσμων. Η πρόπτωση είναι μια κατάσταση όπου ένα ή περισσότερα από τα πυελικά όργανα πέφτει προς τα κάτω ή διογκώνεται μέσα ή έξω από τον κόλπο, συχνά με το αίσθημα ότι «κάτι κατεβαίνει προς τα κάτω». Τα συνήθη αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση των προηγούμενων καταστάσεων ακολουθούν παρακάτω:

*Προδιάθεση: Εκ γενετής χαλαρότητα των μυών και των ιστών που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη και τα εσωτερικά γεννητικά όργανα.

*Εγκυμοσύνες-τοκετοί: Η μήτρα, λόγω του αυξημένου μεγέθους κατά την κύηση, ασκεί πίεση στους παρακείμενους ιστούς. Κατά την διάρκεια του τοκετού, προκαλούνται πιθανώς κακώσεις στους ιστούς και τους συνδέσμους που στηρίζουν την μήτρα, με αποτέλεσμα μεταγενέστερα να προκύπτουν καταστάσεις όπως η πρόπτωση του κόλπου και της μήτρας.

*Παχυσαρκία: Η παθολογική αύξηση του σωματικού βάρους ασκεί πιεστικά φαινόμενα στην ουροδόχο κύστη.

*Γήρανση

*Χρόνια άρση βάρους ή αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση

*Εμμηνόπαυση: Η έλλειψη των οιστρογόνων προκαλεί λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου και της μήτρας.

*Νευρολογικές παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα εγκεφαλικά επεισόδια, Parkinson’s, διαβήτης.

*Φαρμακολογικά: Διάφορα φάρμακα, όπως τα διουρητικά, ψυχοφάρμακα ή ηρεμιστικά επάγουν την αποβολή ούρων

 

Η συμπτωματολογία που παρουσιάζουν οι ασθενείς περιλαμβάνει:

  • Απώλεια ούρων κατά την άσκηση πίεσης ενδοκοιλιακά, δηλαδή με τον βήχα ή το γέλιο.
  • Συχνοουρία
  • Έπειξη προς ούρηση με απώλεια ούρων πριν την ούρηση
  • Άλγος κατά την ούρηση
  • Δυσουρία (δυσκολία στην ούρηση)
  • Αίσθημα βάρους
  • Ψηλάφηση της πρόπτωσης

Η διάγνωση τίθεται με την διενέργεια ουροδυναμικού ελέγχου και γυναικολογικής εξέτασης. Ο ουροδυναμικός έλεγχος πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ενός καθετήρα στην ουροδόχο κύστη προκειμένου να ελεγχθούν οι δραστηριότητες της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Η θεραπεία που προτείνεται για αυτές τις καταστάσεις περιλαμβάνει: Συντηρητική:

  • Διακολπική τοποθέτηση πεσσού
  • Ασκήσεις πυελικού εδάφους
  • Ηλεκτρική διέγερση
  • Έγχυση με Botox

Χειρουργική: Η χειρουργική αποκατάσταση του χαλαρού πυελικού εδάφους συστήνεται βάσει κριτηρίων όπως η ηλικία, ο βαθμός χαλαρότητας, η φυσική κατάσταση της ασθενούς και η επιθυμία για αναπαραγωγή. Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, η χρήση πλέγματος προσφέρει μόνιμη λύση στο πρόβλημα με λιγότερες πιθανότητες υποτροπής. Με την ρομποτική χειρουργική, η οποία είναι μέθοδος εκλογής με τις παθήσεις της πυέλου, οι γυναίκες μπορούν να υποβληθούν σε επέμβαση αποκατάστασης της πρόπτωσης (ρομποτική υστεροπηξία, ρομποτική ιεροκολποπηξία) διατηρώντας την μήτρα τους με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο.