Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας

Ο τράχηλος αποτελεί το κατώτερο τμήμα της μήτρας το οποίο εισέρχεται στον κόλπο. Είναι το σημείο από το οποίο ο γυναικολόγος παίρνει το δείγμα για το τεστ ΠΑΠ.

Έχει αποδειχθεί ότι στις περισσότερες ασθενείς που αναπτύσσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας συνυπάρχει χρόνια μόλυνση από υψηλού κινδύνου τύπους του ιού HPV (Human Papillomavirus). Χάρη όμως στην εδραίωση του προγράμματος πρόληψης με τον εμβολιασμό των νεαρών κοριτσιών και αγοριών αλλά και με την ορθολογική αντιμετώπιση των προκαρκινικών αλλοιώσεων τις τελευταίες τρείς δεκαετίες έχουμε παρατηρήσει μια εντυπωσιακή μείωση της εμφάνισης της νόσου.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αποτελούν οι επαφές χωρίς την χρήση προφυλακτικού και η πρώιμη έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας στα νεαρά κορίτσια διότι συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό HPV. Γυναίκες οι οποίες δεν ελέγχονται συστηματικά στον γυναικολόγο έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κακοήθεια αν έχουν κάποια δυσπλασία η οποία μένει αθεράπευτη επί σειρά ετών. Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο μοναδικός καρκίνος των γυναικολογικών οργάνων ο οποίος ευνοείται από το κάπνισμα.

Η νόσος στα αρχικά στάδιά της είναι συνήθως ασυμπτωματική. Συμπτώματα που ματρυρούν την ανάπτυξη πιθανού καρκινικού ιστού στον τράχηλο είναι:

  • Ασυνήθιστη κολπική αιμόρροια, δηλαδή αιμόρροια που δεν σχετίζεται με την περίοδο.
  • Υδαρές ή/και οροαιματηρό κολπικό έκκριμα.
  • Πυελικό άλγος ή/και πόνος κατά την σεξουαλική επαφή.

Ποια είναι η σύγχρονη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Η βιοψία της ύποπτης περιοχής δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για το είδος της κακοήθειας, καθώς και το βαθμό και τον τύπο της νόσου. Εν συνεχεία ο ιατρός σας θα σας στείλει για απεικονιστικό έλεγχο για να διερευνηθεί το στάδιο της νόσου.

  • Στα πρώτα στάδια της νόσου σε ασθενείς που θέλουν να τεκνοποιήσουν και πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις είναι δυνατή η χειρουργική θεραπεία με διατήρηση της γονιμότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται μόνο αφαίρεση του τραχήλου (τραχηλεκτομή) καθώς και έλεγχος των λεμφαδένων της πυέλου και της παρααορτικής περιοχής και παραμένει το σώμα της μήτρας έτσι ώστε να επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

 

  • Σε ενδιάμεσα στάδια συνιστάται χειρουργική θεραπεία με ριζική αφαίρεση της μήτρας αφού προηγηθεί έλεγχος των λεμφαδενικών ομάδων. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται ριζική υστερεκτομή και αποτελεί μία από τις πιο απαιτητικές επεμβάσεις στην γυναικολογική ογκολογία. Εδώ η πρόσφατες διεθνείς έρευνες έδειξαν υπεροχή του ανοιχτού χειρουργείου έναντι ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων όπως η ρομποτική ή λαπαροσκοπική χειρουργική. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη ο ιατρός πραγματοποιεί ανίχνευση του λεμφαδένα φρουρού (sentinel node mapping) με την μέθοδο NIR/ICG κατά την διάρκεια του χειρουργείου, ελαττώνοντας έτσι την ριζικότητα της επέμβασης και επιτυγχάνοντας την  καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση με την λιγότερη επιβάρυνση για την ασθενή.

 

  • Σε προχωρημένα στάδια η συνδυασμένη χημειο-ακτινοθεραπεία αποτελεί τη μέθοδο εκλογής. Ο ρόλος της χημειοθεραπείας εδώ είναι κυριώς να ευαισθητοποιήσει τους διηθημένους ιστούς έτσι ώστε να δράσει καλύτερα η ακτινοθεραπεία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ασθενείς ότι χάρη στα εξατομικευμένα χειρουργικά θεραπευτικά σχήματα και τις τεχνολογικές εξελίξεις των ακτινοθεραπευτικών συστημάτων τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.