Τοκετός: Ποια είναι τα είδη και η διαδικασία;

Τοκετός

Ο τοκετός αποτελεί το τελευταίο στάδιο που αντιμετωπίζει η μέλλουσα μητέρα με την ολοκλήρωση της κύησης. Τρία είναι τα είδη τοκετού: ο φυσικός τοκετός, η καισαρική τομή και η κολπική γέννηση μετά την καισαρική. Κάθε ένας τρόπος έχει διαφορετική διαδικασία. Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες γεννάνε με καισαρική τομή. Επειδή, όμως, τα δεδομένα της εγκυμοσύνης διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, ο φυσικός τοκετός παραμένει πάντα μια επιλογή.

Φυσικός τοκετός

Τα στάδια του φυσικού τοκετού είναι τέσσερα:

*Πρώιμος τοκετός

*Γέννηση

*Αποβολή πλακούντα

*Το διάστημα μετά τη γέννα

Το μεγάλο πλεονέκτημα του φυσικού τοκετού είναι πως η μητέρα δεν παίρνει κάποιο φάρμακο για να γεννήσει. Τα αναλγητικά, όπως η επισκληρίδιος, είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με τα φάρμακα που χορηγούνται στην καισαρική τομή. Έτσι, η μέλλουσα μητέρα, μαζί με την καθοδήγηση του γιατρού, αναλαμβάνει ολόκληρη τη διαδικασία. Κάποιες γυναίκες, άλλωστε, θέλουν να ζήσουν ατόφια την εμπειρία του τοκετού.

Ο φυσικός τοκετός, φυσικά, φέρνει τη γυναίκα αντιμέτωπη με έντονο πόνο. Εκτός από τα αναλγητικά, η καλή διατροφή και η άσκηση μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του πόνου. Ακόμη πιο αποτελεσματικές είναι οι τεχνικές χαλάρωσης και διαφραγματικής αναπνοής. Άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι γυναίκες στον φυσικό τοκετό είναι η γιόγκα, ο διαλογισμός, το μασάζ, το περπάτημα, το μπάνιο ή η διασκέδαση για να ηρεμήσει το μυαλό με κάποιο ευχάριστο θέαμα κ.α.

Δεν είναι δεδομένο, ωστόσο, ότι κάθε γυναίκα βιώνει τον ίδιο πόνο. Άλλες μητέρες τον βιώνουν πιο ήπια, σαν πόνο περιόδου ενώ άλλες υφίστανται τεράστια πίεση κατά τη διάρκεια του τοκετού κάτι που δημιουργεί εντονότατο πόνο. Συνήθως όταν μια γυναίκα γεννάει για πρώτη φορά, το πιθανότερο είναι να βιώσει αρκετά μεγάλη πίεση και πόνο. Ακόμη και η διάρκεια του τοκετού διαφέρει μεταξύ των εγκύων. Κάποιες γυναίκες χρειάζονται λίγες μόνο ώρες για να γεννήσουν ενώ άλλες μπορεί να χρειαστούν πάνω από 24 ώρες.

Τοκετός με Καισαρική τομή

Στην περίπτωση της καισαρικής, πραγματοποιείται μια τομή στην κοιλιά και την μήτρα της εγκύου. Πρόκειται, δηλαδή, για μια κανονική επέμβαση με στόχο την γέννηση του μωρού. Είναι μια διαδικασία που εμφανίζει πιθανότητες επιπλοκών. Ωστόσο, όταν ο φυσικός τοκετός κρίνεται πολύ επικίνδυνος, αποτελεί την σωστή επιλογή. Καισαρική τομή μπορεί να γίνει στις εξής περιπτώσεις:

  • Το μωρό κατεβαίνει με τα πόδια
  • Ο πλακούντας είναι χαμηλής εμβέλειας (placenta praevia)
  • Η γυναίκα έχει υψηλή αρτηριακή πίεση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη (προεκλαμψία)
  • Η έγκυος πάσχει από ορισμένες λοιμώξεις, όπως λοίμωξη από έρπητα των γεννητικών οργάνων που εμφανίζεται αργά στην εγκυμοσύνη
  • Υπάρχει έλλειψη οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο μωρό
  • Ο φυσικός τοκετός παρουσίασε αιφνιδιαστικές επιπλοκές
  • Πρόκληση υπερβολικής κολπικής αιμορραγίας

Για την διασφάλιση της υγείας του μωρού αλλά και της ίδιας, η μητέρα πρέπει να ακολουθεί πάντα τις οδηγίες του γιατρού.