Ινομυώματα μήτρας
Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας που εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ανάλογα με την θέση τους στο τοίχωμα της μήτρας διακρίνονται σε τρείς κύριες κατηγορίες – Υποβλενογόνια, υποορογόνια και ενδοτοιχωματικά. Σε πολλές περιπτώσεις δεν προκαλούν συμπτώματα και ο γυναικολόγος απλά καταγράφει την ύπαρξη τους και παρακολουθεί την ανάπτυξη τους σε κάθε γυναικολογικό έλεγχο. Για παράδειγμα ινομυώματα τα οποία δεν μεγαλώνουν πάνω από 3 εκ. και δεν προκαλούν συμπτώματα συνήθως δεν χρήζουν θεραπείας.
Ποιοι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση των ινομυωμάτων μήτρας;
Παρά του ότι τα ινομυώματα μήτρας, όπως προαναφέρθηκε, είναι αρκετά συχνά στον γυναικείο πληθυσμό, τα αίτια που ευθύνονται για την εμφάνισή τους δεν έχουν διευκρινισθεί ακόμη. Η γενετική προδιάθεση και οι ορμονικές ανισορροπίες φαίνεται να είναι οι πιο συχνοί αιτιολογικοί παράγοντες για τα ινομυώματα.
Είναι επίσης γνωστό ότι τα ινομυώματα είναι ευαίσθητα μεταξύ άλλων και στα οιστρογόνα, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η συχνότητα εμφάνισής τους αυξάνεται, όσο αυξάνεται και η ηλικία. Σπανίως εμφανίζονται σε γυναίκες κάτω των 20 ετών ή μετά τη εμμηνόπαυση. Η ηλικιακή ομάδα που φαίνεται να είναι πιο «επιρρεπής» στην εμφάνιση των ινομυωμάτων είναι μεταξύ 30 και 50 ετών.
Πότε χρειάζεται να θεραπευτούν τα ινομυώματα;
Η θεραπεία τους προτείνεται όταν το μέγεθος τους αυξηθεί πολύ, σε περιπτώσεις θεραπείας υπογονιμότητας ή όταν προκαλέσουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Αυξημένη αιμορραγία κατά την περίοδο
- Αιμορραγίες ανάμεσα στις περιόδους
- Συχνοουρία όταν πιέζουν την ουροδόχο κύστη
- Δυσκοιλιότητα
- Πόνος στην μέση ή εντοπισμένος κοιλιακός πόνος
Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές
Η αντιμετώπιση των συμπτωματικών ινομυωμάτων είναι κυρίως χειρουργική. Κάποια ινομυώματα μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά ή με την μέθοδο του εμβολισμού κατά την οποία αποκόβουμε την αιμάτωση τους με σκοπό αυτά να ατροφήσουν και να σταματήσουν να είναι συμπωματικά.
Η χειρουργική αντιμετώπιση στοχεύει στην αφαίρεση των ινομυωμάτων την οποία ο ιατρός σας θα περιγράψει ως εκπυρηνισμό.
Ανάλογα με την θέση και το μέγεθος τους μπορούν αν αφαιρεθούν χειρουργικά με τις παρακάτω μεθόδους
- Ενδοσκοπικά με ρομποτική ή λαπαροσκοπική επέμβαση
- Με επεμβατική υστεροσκόπηση όταν προβάλουν στο ενδομήτριο
- Με ανοιχτό χειρουργείο όταν αυξηθούν πολύ σε μέγεθος
Η μερική ή ολική αφαίρεση της μήτρας δεν είναι απαραίτητη και αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών εκτός και αν ο αριθμός των ινομυωμάτων είναι πολύ μεγάλος και η ανακατασκευή της μήτρας μετά την αφαίρεση τους δεν είναι εφικτή. Ο ιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας για να βρείτε ποια θεραπευτική προσέγγιση είναι η πιο κατάλληλη για την περίπτωση σας.