Ιατρείο Ιωάννινα: Λεωφ. Δωδώνης 44 Ιωάννινα
26510 46672

Ινομυώματα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Ινομυώματα

  ΕΝΟΤΗΤΕΣ


   Τα ινομυώματα αποτελούν μη φυσιολογικούς σχηματισμούς, που εμφανίζονται στην επιφάνεια της μήτρας και σπανιότερα στον τράχηλο. Εμφανίζονται στο 20 – 60% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και ευθύνονται για το 60% περίπου των υστερεκτομών που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ.

   Τι είναι τα ινομυώματα μήτρας;

   Τα ινομυώματα είναι οι πιο συχνοί όγκοι του μυϊκού ιστού της μήτρας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουν πολύ καλή πρόγνωση, καθώς είναι χαμηλής δυνητικής κακοήθειας. Αποτελούνται κατά κύριο λόγο από λείες μυϊκές ίνες, οι οποίες διαπλέκονται με δεσμίδες συνδετικού ιστού. Αναλόγως της σύστασής τους, δηλαδή της περιεκτικότητάς τους σε συνδετικό ιστό, διακρίνονται σε λειομειώματα και μυώματα.

   Ανάλογα με την ανατομική τους θέση στην μήτρα, τα ινομυώματα χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

   • Τοιχωματικά ινομυώματα: Αναπτύσσονται αποκλειστικά στα τοιχώματα της μήτρας.
   • Υπορογόνια ινομυώματα: Αναπτύσσονται προς τα έξω από τα τοιχώματα της μήτρας.
   • Υποβλεννογόνια ινομυώματα: Καλύπτονται από ενδομητρικό βλεννογόνο και αναπτύσσονται προς την κοιλότητα της μήτρας.

   Ποιοι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση των ινομυωμάτων μήτρας;

   Παρά του ότι τα ινομυώματα μήτρας, όπως προαναφέρθηκε είναι αρκετά συχνά στον γυναικείο πληθυσμό, τα αίτια που ευθύνονται για την εμφάνισή τους δεν έχουν διευκρινισθεί ακόμη. Η γενετική προδιάθεση και οι ορμονικές ανισορροπίες φαίνεται να είναι οι πιο συχνοί αιτιολογικοί παράγοντες για τα ινομυώματα.

   Είναι επίσης γνωστό ότι τα ινομυώματα είναι ευαίσθητα μεταξύ άλλων και στα οιστρογόνα, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η συχνότητα εμφάνισής τους αυξάνεται, όσο αυξάνεται και η ηλικία. Σπανίως εμφανίζονται σε γυναίκες κάτω των 20 ετών ή μετά τη εμμηνόπαυση. Η ηλικιακή ομάδα που φαίνεται να είναι πιο «επιρρεπής» στην εμφάνιση των ινομυωμάτων είναι μεταξύ 30 και 50 ετών.

   Ποια συμπτώματα μπορεί να εμφανίζουν τα ινομυώματα μήτρας;

   Περίπου το ένα τέταρτο των ατόμων που πάσχουν από ινομυώματα της μήτρας δεν αντιμετωπίζουν κανένα σύμπτωμα.

   Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα των ινομυωμάτων, που οδηγεί τις ασθενείς στο Γυναικολόγο είναι η παρατεταμένη και έντονη αιμορραγία της περιόδου.

   Ανάλογα με το σημείο, στο οποίο βρίσκεται το ινομύωμα, μπορεί να οδηγήσει σε:

   • συχνουρία και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
   • δυσκοιλιότητα
   • πόνο στην πλάτη
   • έντονο πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή

   Ινομυώματα και εγκυμοσύνη

   Τα ινομυώματα είναι αρκετά συχνά στην εγκυμοσύνη. Η τάση των γυναικών να τεκνοποιούν σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, σε συνδυασμό με την ευρεία διάδοση των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έχουν οδηγήσει με άνοδο της συχνότητας εμφάνισης των ινομυωμάτων στις εγκύους. Εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, ενώ δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση του μεγέθους τους μέχρι την ολοκλήρωσή της.

   Για την αντιμετώπιση των ινομυωμάτων που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως επιλέγεται πρώτα η συντηρητική μέθοδος μέχρι να ολοκληρωθεί η κύηση. Σε περίπτωση που η χειρουργική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων δεν είναι δυνατό να αναβληθεί για μετά τον τοκετό, προτιμάται η επέμβαση να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου και κυρίως του δεύτερου τριμήνου της κύησης.

   Τέλος, έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί πως τόσο η διεθνής όσο και η ελληνική βιβλιογραφία, συσχετίζουν την ύπαρξη ινομυωμάτων με την αυξημένη πιθανότητα καισαρικής τομής.

   Πώς γίνεται η διάγνωση των ινομυωμάτων;

   Εάν δεν προκαλούν κάποιο σύμπτωμα, τα ινομυώματα εντοπίζονται συνήθως τυχαία, κατά τη διάρκεια ενός τυπικού γυναικολογικού ελέγχου. Οι περισσότεροι Γυναικολόγοι εντοπίζουν τα ινομυώματα κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με απεικονιστικές εξετάσεις.

   Ποιες απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν για τη διάγνωση των ινομυωμάτων μήτρας;

   • Διακολπικό υπερηχογράφημα: Μια κεφαλή υπερήχων τοποθετείται στον κόλπο της ασθενούς.
   • Εάν τα αποτελέσματα της εξέτασης εξετάσεων είναι ασαφές, θα γίνει μαγνητική τομογραφία (MRI), ώστε να λάβουμε μια καθαρή εικόνα της αλλοίωσης.

   Πώς αντιμετωπίζονται τα ινομυώματα;

   Τα ινομυώματα αντιμετωπίζονται συνήθως στις περιπτώσεις που προκαλούν συμπτώματα. Μετά τη διάγνωσή τους ο Γυναικολόγος είναι σε θέση να συμβουλεύσει τις ασθενείς σχετικά με το χρονικό πλαίσιο, στο οποίο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η θεραπεία, καθώς και για το είδος της θεραπείας που είναι κατάλληλο στην κάθε περίπτωση.

   Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης των ινομυωμάτων:

   • Συντηρητική Θεραπεία: Προτείνεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, οι οποίες επιθυμούν να κυοφορήσουν. Η συντηρητική θεραπεία για τα ινομυώματα, περιλαμβάνει τη λήψη αντισυλληπτικών φαρμάκων και αναστολέων του εκλυτικού παράγοντα των γοναδοτροπινών.
   • Ελάχιστα Επεμβατικές Θεραπευτικές Μέθοδοι: Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσεται η αρτηριακή απολίνωση της μήτρας, με στόχο τη διακοπή της τροφοδότησης των ινομυωμάτων με αίμα. Στη συνέχεια πραγματοποιείται καυτηριασμός τους με χρήση ραδιοσυχνοτήτων.
   • Χειρουργική Θεραπεία: Προτείνεται σε περιπτώσεις ινομυωμάτων μεγάλου μεγέθους (άνω των 10 εκ.) Πραγματοποιείται χειρουργική αφαίρεση των ινομυωμάτων (ινομυωματεκτομή) ή ολόκληρης της μήτρας (υστερεκτομή). Η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, ρομποτικά υστεροσκοπικά και σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων ινομυωμάτων, λαπαροτομικά.

    

   Για περισσότερες πληροφορίες ή για μια εξατομικευμένη αξιολόγηση του προβλήματός σας, κλείστε το διαγνωστικό σας ραντεβού με το Μαιευτήρα – Γυναικολόγο Δρ. Δημήτρη Μπαλτογιάννη. Ο Ιατρός κατέχει απόλυτη εξειδίκευση στη χειρουργική γυναικολογικών παθήσεων, καθώς έχει εργαστεί ως επιμελητής και διευθυντής τμήματος λαπαροσκοπικής σε Κλινική της Γερμανίας. Κατέχει επίσης τον τίτλο MIC II (Minimal Invasive Surgery) από την Γερμανική εταιρεία ελαχίστης επεμβατικής χειρουργικής (AGE), ενώ έχει εκπαιδευτεί στην ρομποτική χειρουργική στο STAN Institute του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Université de Lorraine στην Γαλλία.

   Επικοινωνία Μπαλτογιάννης Επικοινωνία Μπαλτογιάννης