Ενδομητρίωση

Ενδομητρίωση

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης, εξαρτώμενη από οιστρογόνα ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία λειτουργικού ενδομητρικού ιστού, εκτός της μήτρας. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση, η οποία παρουσιάζεται περίπου στο 15 – 20% του γενικού γυναικείου πληθυσμού και στο 20-50% των γυναικών με υπογονιμότητα ή πυελικό πόνο.

Παρά τον υψηλό επιπολασμό της, η νόσος συνεχίζει να υποδιαγιγνώσκεται, να υποαναφέρεται και να υποερευνάται και αυτός είναι και ο λόγος που, ακόμα τουλάχιστον, δεν γνωρίζουμε πολλά για την αιτιολογία και τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου.
Περιοχές, στις οποίες μπορεί να εντοπιστεί ενδομητρικός ιστός, σε περιπτώσεις ενδομητρίωσης είναι:

*Οι ωοθήκες

*Οι σάλπιγγες

*Η περιοχή πίσω από τη μήτρα

*Στο έντερο ή το ορθό

*Στους ιστούς που στηρίζουν τη μήτρα και τη συγκρατούν στη θέση της

*Στον κόλπο

*Στον τράχηλο της μήτρας

*Στο αιδοίο

*Στην ουροδόχο κύστη

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η ενδομητρίωση;

Το κύριο σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι ο πυελικός πόνος, που συχνά σχετίζεται με την έμμηνο ρύση. Ωστόσο, κατά την ενδομητρίωση, ο εμμηνορροϊκός πόνος είναι αρκετά πιο έντονος από τον συνηθισμένο. Επίσης, ο πόνος μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση του πόνου δεν αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας της ενδομητρίωσης. Μία ήπια ενδομητρίωση είναι δυνατό να συνοδεύεται από έντονο πόνο, ενώ μία προχωρημένη ενδομητρίωση μπορεί να εμφανίζει καθόλου ή λίγο πόνο.

Άλλα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι:

 • Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ή μετά (δυσπαρευνία)
 • Πόνος από τις κινήσεις του εντέρου ή την ούρηση

Υπερβολική αιμορραγία

 • Υπογονιμότητα
 • Άλλα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, ναυτία, κόπωση, φούσκωμα

Πιθανά αίτια δημιουργίας της ενδομητρίωσης

Έχουν υπάρξει πολλές θεωρίες σχετικά με το μηχανισμό δημιουργία της ενδομητρίωσης, χωρίς ωστόσο να έχει επικρατήσει κάποια.

Ορισμένες πιθανές αιτίες είναι οι εξής:

 • Ανάδρομη έμμηνος ρύση. Το αίμα της εμμήνου ρύσεως που περιέχει ενδομήτρια κύτταρα, αντί να βγαίνει από το σώμα ρέει μέσω των σαλπίγγων προς την πυελική κοιλότητα. Αυτά τα κύτταρα του ενδομητρίου προσκολλώνται στα πυελικά τοιχώματα και τις επιφάνειες των πυελικών οργάνων, όπου αναπτύσσονται και πυκνώνουν.
 • Μετασχηματισμός περιτοναϊκών κυττάρων. Στην περίπτωση αυτή, ορμόνες ή ανοσολογικοί παράγοντες προάγουν τον μετασχηματισμό των περιτοναϊκών κυττάρων σε κύτταρα παρόμοια με του ενδομητρίου.
 • Μετασχηματισμός εμβρυϊκών κυττάρων. Ορμόνες όπως τα οιστρογόνα μπορεί να μεταμορφώσουν τα εμβρυϊκά κύτταρα – κύτταρα στα πιο πρώιμα στάδια ανάπτυξης – σε κυτταρικά εμφυτεύματα παρόμοια με του ενδομητρίου.
 • Χειρουργική εμφύτευση ουλής. Μετά από μια χειρουργική επέμβαση, όπως μια υστερεκτομή ή καισαρική τομή, τα κύτταρα του ενδομητρίου μπορεί να προσκολληθούν στη χειρουργική τομή.
 • Μεταφορά ενδομητριακών κυττάρων. Τα αιμοφόρα αγγεία ή το λεμφικό σύστημα μπορεί να μεταφέρουν τα ενδομήτρια κύτταρα σε άλλα μέρη του σώματος.

Πώς μπορεί να ανιχνευθεί η ενδομητρίωση;
Οι βασικές μέθοδοι διάγνωσης της ενδομητρίωσης είναι η πυελική εξέταση, η χρήση υπερήχων, η μαγνητική απεικόνιση και η λαπαροσκόπηση.

 • Πυελική εξέταση: Περιλαμβάνεται ψηλάφηση των περιοχών της λεκάνης, προκειμένου ο Γυναικολόγος να διαπιστώσει αν υπάρχουν κύστεις στα αναπαραγωγικά όργανα ή πίσω από τη μήτρα.
 • Υπέρηχος: Η απεικονιστική εξέταση με υπερήχους, πραγματοποιείται για να εντοπισθούν κύστεις που μπορεί να σχετίζονται με την ενδομητρίωση.
 • Μαγνητική απεικόνιση (MRI): Γίνεται χρήση ραδιοκυμμάτων και μαγνητικού πεδίου, ώστε να δημιουργηθούν λεπτομερείς εικόνες των εσωτερικών ιστών του σώματος.
 • Λαπαροσκόπηση: Είναι η πλέον εξειδικευμένη και αποτελεσματική διαγνωστική τεχνική για την ενδομητρίωση. Κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης, ο Γυναικολόγος εισάγει από το ομφαλό ένα λεπτό όργανο, στην άκρη του οποίου φέρεται μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Με αυτόν τον τρόπο ο Γυναικολόγος μπορεί να έχει εικόνα του εσωτερικού της ασθενούς και να εντοπίσει τον ενδομητρικό ιστό που έχει αναπτυχθεί εκτός μήτρας. Κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης ο ιατρός μπορεί να λάβει δείγμα ιστού για βιοψία αλλά και να θεραπεύσει εντελώς την ενδομητρίωση αφαιρώντας τον ενδομητρικό ιστό από τις περιοχές που δεν πρέπει να βρίσκεται.

Πώς θεραπεύεται η ενδομητρίωση;
Η ενδομητρίωση αντιμετωπίζεται με διάφορες μεθόδους, παρόλα αυτά δεν μπορεί κάποιος να εγγυηθεί πως δεν θα επιστρέψει. Στις περισσότερες περιπτώσεις και ιδίως στο αρχικό της στάδιο, η θεραπευτική προσέγγιση είναι να ανακοπεί η ανάπτυξη του ενδομητρικού ιστού.

Στις θεραπείες για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης περιλαμβάνονται:

 • Ορμονική αντισυλληπτική αγωγή
 • Αγωνιστές και ανταγωνιστές ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (Gn-RH)
 • Θεραπεία προγεστερόνης
 • Αναστολείς αρωματάσης
 • Χειρουργική θεραπεία (κυρίως σε περιπτώσεις που η γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος).

Επικοινωνία Μπαλτογιάννης Επικοινωνία Μπαλτογιάννης