Καρκίνος Μαστού
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες και αποτελεί την 2η αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
Υπολογίζεται πως περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα προσβληθούν από καρκίνο του μαστού στη ζωή τους. Πρόκειται για πολυπαραγοντική νόσο που προκαλείται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ του γενετικού υποβάθρου, του τρόπου ζωής και του πειρβάλλοντος, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου αυξάνει αναλογικά με την ηλικία.
Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν πως τουλάχιστον το 5% των γυναικών με καρκίνο του μαστού θα έχουν σύνδρομο κληρονομικού καρκίνου μαστού/ωοθηκών και το 10-20% θα παρουσιάζουν ορισμένη οικογενή προδιάθεση.
Βάσει των τελευταίων ερευνών, τα γονίδια που εμφανίζουν μεταλλάξεις και ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του μαστού είναι τα BRCA1 και BRCA2 και μάλιστα, οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1 οδηγούν σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στήθους και των ωοθηκών από ότι οι μεταλλάξεις του BRCA2.
Στόχος της ιατρικής παρέμβασης στον καρκίνο του μαστού αποτελεί η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση, ώστε να διακοπεί η εξέλιξη της νόσου σε αρχικά θεραπεύσιμα στάδια.
Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται στις ασθενείς με την μορφή μάζας ή οζιδίου, που πολλές φορές είναι ψηλαφητά από την ίδια την ασθενή. Άλλα άτυπα συμπτώματα είναι το οίδημα του μαστού, ο ερεθισμός του δέρματος της πάσχουσας περιοχής (εικόνα φλοιού πορτοκαλιού), άλγος, εσολκή ή/και έκκριμα της θηλής.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο καρκίνος του μαστού μεθίσταται στους περιοχικούς λεμφαδένες (μασχάλη, υποκλείδιους, υπερκλείδιους).
Η διάγνωση της νόσου τίθεται με βάση τα παρακάτω:
- Με την κλινική εξέταση του μαστού
- Με την διενέργεια μαστογραφίας
- Υπερηχογράφημα μαστού για τον προσδιορισμό μιας συμπαγούς βλάβης ή μιας κύστης που πληρούται από υγρό
- Με την λήψη βιοπτικού υλικού
Η σταδιοποίηση της νόσου προσφέρει καλύτερο σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου. Επομένως, μετά την διάγνωση, ακολουθούν:
- Αιματολογικές εξετάσεις
- Μαστογραφία και του δεύτερου μαστού για τυχόν καρκινική εξεργασία
- Μαγνητική Τομογραφία
- Σπινθηρογράφημα Οστών
Αξονική Τομογραφία ή Απλή ακτινογραφία θώρακος - PET Scan
Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού απαιτεί την ολική αφαίρεση της νόσου είτε μέσω τμηματικής εκτομής του μαστού ή ολικής μαστεκτομής (ανάλογα με το στάδιο της νόσου) και τον λεμφαδενικό καθαρισμό της σύστοιχης μασχάλης σε περίιπτωση θετικών λεμφαδένων φρουρών.
Μετεγχειρητικά, οι ασθενείς λαμβάνουν επικουρικά ακτινοθεραπεία, η οποία προφυλάσσει ενάντια στην υποτροπή της νόσου.
Ανάλογα με την περίσταση, οι ασθενείς λαμβάνουν προεγχειρητικά ή μετεγχειρητικά χημειοθεραπεία με σκοπό την ογκομείωση. Λόγω της ορμοεξαρτώμενης φύσης του καρκίνου του μαστού, στα πλαίσια της θεραπείας της νόσου εντάσσεται και η ορμονοθεραπεία.
Τέλος, τα τελευταία χρόνια, στην αντιμετώπιση της νόσου έχει ενταχθεί και η θεραπεία με αντισώματα.