-
Παθήσεις & Θεραπεία
-
Γυναικολογικός Καρκίνος
Επιλέξτε την ενότητα που σας ενδιαφέρει και διαβάστε τις σχετικές πληροφορίες.
Η Γυναικολογική Ογκολογία είναι η υποειδικότητα της Γυναικολογίας που ασχολείται με την αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου.
Στόχος της είναι ο σχεδιασμός ενός βέλτιστου θεραπευτικού πλάνου λαμβάνοντας υπόψην τον αντίκτυπο της νόσου και της θεραπείας στη ζωή της γυναίκας, σε επίπεδο γονιμότητας, μητρότητας, σεξουαλικότητας, σωματικής εμφάνισης και συναισθηματικής υγείας, αλλά και σε ό,τι αφορά τη δυναμική μέσα στην οικογένειά της.
Με γνώμονα τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, οι εξειδικευμένοι γυναικολόγοι ογκολόγοι συντονίζουν την ιατρική ομάδα που συμμετέχει στο θεραπευτικό πλάνο, το οποίο είναι εξατομικευμένο ανάλογα με τη μορφή της κακοήθειας, την ηλικία της ασθενούς και την παρουσία ή όχι άλλης νόσου, και μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό των κάτωθι:
- Χειρουργική Αντιμετώπιση
- Χημειοθεραπεία
- Ακτινοθεραπεία
- Ορμονοθεραπεία
- Θεραπεία αντισωμάτων
Πριν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του σωστού θεραπευτικού πλάνου, είναι καθοριστικής σημασίας η γυναίκα:
- Να ενημερωθεί σωστά για την πάθησή της,
- Να μάθει τις θεραπευτικές επιλογές της και να συναποφασίσει για τον τρόπο θεραπείας της,
- Να λάβει την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.
Με τον τρόπο αυτόν, η ασθενής θωρακίζεται απέναντι στην ασθένεια και συγκεντρώνει τις δυνάμεις της για να την αντιμετωπίσει.
Η καλή ψυχολογία, η συμμόρφωση με το θεραπευτικό πλάνο και το χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τον ιατρό αποτελούν καθοριστικά βήματα της αντιμετώπισης της νόσου.
- Κολπική αιμορραγία κατά την σεξουαλική επαφή, μεταξύ δύο έμμηνων ρύσεων ή μετά την εμμηνόπαυση
- Υδαρές, ή/και αιματηρό δύσοσμο κολπικό έκκριμα
- Πυελικό άλγος ή/και πόνος κατά την σεξουαλική επαφή
- Η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης από τον HPV
- Η πρώιμη έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας στα νεαρά κορίτσια
- Άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
- Ανοσοανεπάρκεια λόγω άλλης νόσου
- Κάπνισμα
- Εμβολιασμός κάτα του HPV: Ο εμβολιασμός αφορά γυναίκες ηλικίας 9-26 ετών και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός εάν συμβεί προτού μια γυναίκα γίνει σεξουαλικά ενεργή.
- Τεστ ΠΑΠ: Διεθνώς προτείνεται οι γυναίκες να ξεκινούν στον έλεγχο με τεστ ΠΑΠ από την ηλικία των 21 και να τον επαναλαμνάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το τεστ ΠΑΠ μπορεί να διαγνώσει προκαρκινικές βλάβες και δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης και πρώιμης θεραπείας τους.
- Η προφύλαξη κατά την σεξουαλική επαφή
- Στα πρώιμα στάδια της νόσου με όγκους έως και 2 εκ. είναι δυνατή η χειρουργική θεραπεία με διατήρηση της γονιμότητας.
- Σε ενδιάμεσα στάδια προτείνεται ριζική χειροργική θεραπεία με αφαίρεση της μήτρας και σταδιοποίηση των λεμφαδένων. Εδώ η πρόσφατες έρευνες έδειξαν υπεροχή του ανοιχτού χειρουργείου έναντι ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων.
- Σε προχωρημένα στάδια η συνδυασμένη χημειο-ακτινοθεραπεία αποτελεί τη μέθοδο εκλογής.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως 9/100000 γυναίκες θα εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών. Οι αλληλεπιδρώντες παράγοντες που ενδεχομένως συντείνουν στην ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών είναι το οικογενειακό ιστορικό, η ανεύρεση γνωστών μεταλλάξεων εντοπισμένων γονιδίων, η ηλικία πρώτης κύησης να ξεπερνά τα 35 έτη, η ατοίκια και το περιβάλλον.
Ο τύπος καρκίνου των ωοθηκών προερχόμενος από το επιθήλιο αποτελεί το 90% των διαγνωσμένων κακοηθών όγκων. Όλοι οι ιστολογικοί τύποι νεοπλασιών διακρίνονται σε καλοήθεις οριακής κακοήθειας και κακοήθεις. Οι όγκοι οριακής κακοήθειας παρουσιάζουν ιστολογικά χαρακτηριστικά της νόσου, αλλά συνοδεύονται από πολύ καλή πρόγνωση.
Τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι τυπικά. Συνήθως, ο καρκίνος των ωοθηκών είναι τυχαίο εύρημα της γυναικολογικής εξέτασης ή συνοδεύεται από άτυπες ήπιες γαστρεντερικές ενοχλήσεις, ανορεξία, καταβολή δυνάμεων και διάταση της κοιλίας.
Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χειρουργική εκτομή των βλαβών. Το ανοιχτό χειργουργείο αποτελεί μέθοδο εκλογής για τη θεραπεία της νόσου. Στόχος της χειρουργικής παρέμβασης στον προχωριμένο καρκίνο των ωοθηκών είναι η ογκομείωση, η οποία με βάση μελέτες συσχετίζεται με βελτίωση της ολικής επιβίωσης των ασθενών. Σε προχωρημένη νόσο προτίνεται η χημειοθεραπεία είτε προεγχειρητικά για περιορισμό της νόσου είτε μετεγχειρητικά με σκοπή την πρόληψη των υποτροπών.
Αξίζει να σημιεωθεί πως βάσει των τελευταίων ερευνών, τουλάχιστον το 1/3 των περιπτώσεων καρκίνου των ωοθηκών, προέρχεται από τις σάπλιγγες. Σε αυτό το πλαίσιο, από το 2015, η AGSO και AGO προτείνουν την προφυλακτική σαλπιγγεκτομή σε όλες τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και προσέρχονται για κάποιο χειρουργείο στην πύελο.
- Σακχαρώδη Διαβήτη
- Υπέρταση
- Παχυσαρκία
- Καθυστεριμένη Εμμηνόπαυση
- Θετικό οικογενειακό ιστορικό
- Που λαμνάνουν εξωγενώς φαρμακευτικά σκευάσματα οιστρογόνων ή αντιοιστρογόνων
- Αιμορραγία από την μήτρα μετά την εμμηνόπαυση
- Εμφάνιση αιμορργαίας μεταξύ δύο έμμηνων ρύσεων
- Υπερέκκριση δύσοσμων ή αιματηρών κολπικών υγρών
- Κοιλιακό άλγος
- Οξεία διόγκωση της κοιλιακής χώρας
- Απώλεια σωματικού βάρους
- Αδυναμία, καταβολή δυνάμεων
Η χρήση του πράσινου Ινδοκυανίνης (ICG) στην ανεύρεση του λεμφαδένα φρουρού στον πρώιμο καρκίνο του ενδομητρίου και του τραχήλου της μήτρας
περισσότερα
Λαπαροσκοπική &
Ρομποτική Χειρουργική
Η Ρομποτική Χειρουργική αποτελεί την εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και έχει συντελέσει στην εδραίωση νέων καινοτόμων και αποτελεσματικών θεραπευτικών πλάνων σχεδόν σε όλους τους τομείς της ιατρικής, συμπεριλαμβανομένης και της γυναικολογίας.
περισσότερα

Προσφέρουμε την βέλτιστη εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα, αξιοποιώντας τις πλέον σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους.