Ιατρείο Ιωάννινα: Λεωφ. Δωδώνης 44 Ιωάννινα
26510 46672

Γυναικολογικός έλεγχος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Γυναικολογικός Έλεγχος

  Ο γυναικολογικός έλεγχος είναι απαραίτητο να διενεργείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο σε γυναίκες όλων των ηλικιών.

  «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν»

  Η παραπάνω φράση ανήκει στον Έλληνα πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη και στα νέα ελληνικά αποδίδεται με την γνωστή σε όλους έκφραση: «Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.» Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την άποψη του Ιπποκράτη, καθώς μόνο μέσω αυτού δίνεται η δυνατότητα στις ασθενείς να εντοπίσουν έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να έχει προκύψει και να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά με τη βοήθεια του Γυναικολόγου τους.

  Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνονται στον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο;

  • Αρχικά ο Γυναικολόγος θα κάνει λήψη του προσωπικού ιατρικού ιστορικού, με το οποίο θα μπορέσει να αξιολογήσει τυχόν συμπτώματα ή ευρήματα και να τα συσχετίσει με υπάρχουσα παθολογία του γεννητικού συστήματος της γυναίκας.
  • Μετά ακολουθεί η κλινική γυναικολογική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει επισκόπηση των έξω γεννητικών οργάνων (αιδοίο και μικρών & μεγάλων χειλέων) και επισκόπηση εσωτερικά του κόλπου και του τραχήλου, με τη βοήθεια κολποδιαστολέα. Στο στάδιο αυτό, ο ιατρός εξετάζει για ιογενείς βλάβες, κολποτραχηλίτιδες και ανατομικές ανωμαλίες της περιοχής.
  • Ακολουθεί η αμφίχειρη ψηλάφηση της μήτρας και των ωοθηκών, όπου εξετάζεται η θέση και η κλίση της μήτρας, η ύπαρξη ινομυωμάτων και άλλων ψηλαφητών μορφωμάτων.
  • Αναπόσπαστο κομμάτι της ετήσιας γυναικολογικής εξέτασης, αποτελεί το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα. Με την εξέταση αυτή, ο Ιατρός μπορεί να έχει και οπτική απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων, προκειμένου να εξετάσει και πάλι ακόμα πιο λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά της μήτρας, του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Οι σάλπιγγες δεν απεικονίζονται στον ενδοκολπικό υπέρηχο, εκτός κι αν υπάρχει παθολογία.
  • Τεστ Παπανικολάου (Τεστ Παπ). Ο Γυναικολόγος λαμβάνει υλικό, το οποίο αποστέλλεται στο εργαστήριο για κυτταρολογική εξέταση. Με το τεστ Παπ διαπιστώνεται αν υπάρχει κάποια παθολογία στον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας (λοίμωξη HPV, προκαρκινικές ή καρκινικές αλλοιώσεις, κολποτραχηλίτιδες).
  • Εξέταση μαστού. Η γυναικολογική εξέταση ολοκληρώνεται με τον απαραίτητο έλεγχο μαστού. Ο Γυναικολόγος θα πραγματοποιήσει ψηλάφηση και ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας ή/και τα ευρήματα της ψηλάφησης, θα προτείνει απεικονιστικό έλεγχο με υπέρηχο μαστών ή μαστογραφία.

  Επικοινωνία Μπαλτογιάννης Επικοινωνία Μπαλτογιάννης

  Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινάει ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος;

  Εφηβεία

  Υπάρχει η πεποίθηση πως οι επισκέψεις στο Γυναικολόγο θα πρέπει να ξεκινήσουν με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας. Παρ’ όλα αυτά, προτείνεται τα νεαρά κορίτσια να πραγματοποιήσουν από νωρίς μια επίσκεψη στο Γυναικολόγο, προκειμένου να γίνει μια πρώτη εξέταση και επαφή με τον ιατρό. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Γυναικολόγος θα συζητήσει και θα συμβουλεύσει τη νεαρή ασθενή σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της εμμήνου ρύσης και τη φροντίδα της περιοχής. Στη συνέχεια ο ιατρός μπορεί να ενημερώσει την ασθενή σχετικά με θέματα σεξουαλικής υγείας και αντισύλληψης.

  Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

  Για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο Γυναικολόγο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για διενέργεια ενός προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου. Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος, αποτελεί το μοναδικό τρόπο, με τον οποίο μπορεί να εντοπισθεί οποιαδήποτε κακοήθεια στο αναπαραγωγικό σύστημα ή το μαστό της γυναίκας σε πρώιμο στάδιο, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα πλήρους και αποτελεσματικής θεραπείας.

  Εκτός φυσικά από τον προληπτικό έλεγχο, οι γυναίκες οφείλουν να απευθύνονται στο Γυναικολόγο τους σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε περίεργο ή ασυνήθιστο σύμπτωμα, όπως:

  • Πόνος, αίσθημα καύσου ή κνησμός στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • Έκκριση ασυνήθιστων υγρών
  • Κολπική αιμορραγία σε περιόδους εκτός εμμήνου ρύσεως
  • Ύποπτες δυσπλασίες
  • Προβλήματα στην ούρηση
  • Διαταραχές περιόδου
  • Υποψία ΣΜΝ

  Τέλος, ο Γυναικολόγος είναι ο κατάλληλος Ιατρός, που θα πρέπει να συμβουλευθεί κάθε ζευγάρι που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας.

  Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

  Η εμμηνόπαυση επιφέρει αρκετά μεγάλες αλλαγές στη ζωή μιας γυναίκας. Ο έλεγχος για την υγεία των γυναικολογικών της οργάνων σαφώς και δεν πρέπει να σταματά, παρόλα αυτά και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μειωθεί η συχνότητα, κατά την οποία απαιτείται να διενεργηθεί το τεστ Παπ .

  Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών είναι πως μπορούν να αραιώσουν ή να σταματήσουν τελείως το τεστ Παπ, μετά την ηλικία των 70 ετών εάν τα 3 τελευταία τεστ είναι αρνητικά και δεν έχει υπάρξει κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα για 3 χρόνια.

  Παρόλα αυτά, η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και ανάλογα με την κλινική της εικόνα και το ατομικό και οικογενειακό της ιστορικό, ο Γυναικολόγος θα την κατευθύνει και θα τη συμβουλεύσει σχετικά με τη συχνότητα των επισκέψεων.

  Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Δρ. Δημήτρη Μπαλτογιάννη, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία και στη Λαπαροσκοπική – Ρομποτική Χειρουργική Γυναικολογικών Παθήσεων.

  Επικοινωνία Μπαλτογιάννης Επικοινωνία Μπαλτογιάννης